divendres, 14 de novembre del 2008

FES-T'HO TU MATEIX!


Hola! Fa uns moments que he donat els Friskies geomètricament no euclidians als meus dos cans de Tíndalos i ara, amb una pipa a la mà i vora la xemeneia feta sense cap angle recte trob que és un magnífic moment per a parlar d'un dels sistemes genèrics que podem utilitzar: El FUDGE. Aquest nom no és més que unes sigles que corresponen més o menys a "sistema de joc universal i lliure per a fer-se un mateix". Però també pot ser un joc de paraules: To fudge en anglès pot significar "Manegar, trucar, falsejar, fer embulls", tot referit al clàssics "ajustaments" que feim els rolers més munchkiners. Fou creat per Steffan O'Sullivan devers 1995, amb la idea que fos un sistema absolutament flexible i amb un predomini de la narració fins i tot en la descripció d'atributs i ressolució d'accions. Com tots els "genèrics", FUDGE permet ambientar el joc en qualsevol món, històric o fictici, i permet readaptar jocs amb un sistema tancat, propi de moltes editorials.
Dos aspectes són destacables a FUDGE: El primer és la llibertat creativa. FUDGE permet crear amb molts pocs paràmetres un sistema fàcil amb pocs atributs i resolució d'accions senzilla, però també crear un sistema d'enorme complexitat, tot sense defugir en cap moment els plantejaments bàsics. És a dir, un es pot fer un joc on els personatges només tenguin tres característiques bàsiques (jo què se: força, agilitat i coco) i fer totes les tirades basades en aquestes característiques, o un de vint-i-dos atributs bàsics, amb un sistema de màgia complex, i un detallat sistema de combat. Tot depèn del grau de complexitat que se li vulgui donar. El sistema està pensat aposta per a poder fer aquestes variants.

El segon aspecte destacable és la traducibilitat narrativa de tots els elements del sistema. Per començar, podem oblidar, si volem, el món dels números i evaluar les nostres capacitats o els nostres resultats en termes de "terrible, pobre, mediocre, normal, bo, gran o excel·lent". De fet, els mateixos daus que s'utilitzen no estan numerats tal i com acostumam a veure, sinò que són daus de sis cares, amb dos símbols (+ , -) que es reparteixen cadascun a dues cares del dau, quedant dues cares més sense cap símbol. A partir de les combinacions de símbols (el + i els - s'eliminen i si no hi ha res és neutre), s'estableixen els resultats: Un + és un "bon" resultat, un ++ és un "gran" resultat, un -- és un "pobre" resultat... i així també amb les habilitats i coneixements (un personatge pot tenir una "bona" habilitat amb l'espasa, un "gran" talent artístic, i un "mediocre" coneixement de biologia, per exemple.

El millor del FUDGE és que és de lliure distribució i que a més a més permet la publicació de material propi basat en el seu sistema sense que s'hagin de pagar abusius drets. Només s'ha de reconèixer l'autoria del sistema. Hi ha una versió de luxe del manual que es pot comprar, però tot el contingut del manual es pot descarregar de forma lliure i legal des d'internet. De fet, hi ha un parell de traduccions al castellà. Us recoman la de Demonio Sonriente.
Per aquells de nosaltres que voleu provar, a la web de Demonio Sonriente trobareu informació més que suficient. Teniu l'enllaç a "altres cultes arreu del món"
I és més, hi ha una versió de 13 pàgines, Fudge Compact, que pujaré al nostre correu per a que us la pogueu descarregar amb facilitat sempre que volgueu. Ocupa 283 Kb, és a dir, és ridícul. Amb la informació d'aquestes 13 pàgines ja podeu posar els cervells a a funcionar.
I ara us deix, que he de convocar en Nyarlathotep per a unes piques al Command & Conquer.

IÄ! IÄ! SHUB-NIGGURATH!
CTHULHU FTAGHN!
VIVE LE ROL!